donderdag 9 juni 2011

Maatschappelijke vrijheid III
Bewustheid, bewust leven in de maatschappij bereiken we via maatschappij-kennis (hoe ziet de maatschappij eruit?) Ik verwijs hier naar het hoofdstuk “De maatschappij in een notendop”. Voldoende interesse betonen voor wat er in de wereld, in ons continent, in onze natie, in onze regio en in onze gemeente omgaat, verschaft ons inzicht in hoe de maatschappij in elkaar zit en hoe ze evolueert. De volgende stap is de maatschappij te aanvaarden zoals ze is: maatschappij-begrip (de maatschappij is OK). Wie zijn wij om een oordeel te vellen over de vele gebeurtenissen in de wereld en bij ons? Meestal beschikken we over te weinig informatie of kennen we de “kaarten” en de “positieve intenties” niet van de mensen die achter de voor ons dikwijls onbegrijpelijke beslissingen en daden staan. De laatste stap in de bewustheid is ons maatschappij-engagement (ik wil mijn bijdrage leveren). Waaraan willen wij meewerken in onze samenleving? Waar zijn we goed in en welke job is het meest voor ons geschikt? Willen we meerdere activiteiten (politieke, sociale ...) ontplooien of willen we enkel ons brood verdienen?
Ook hier valt het op dat deze drie domeinen corresponderen met de drie delen van onze LEM-mobiel. Tot maatschappij-kennis kunnen we komen via onze mentale vermogens, maatschappij-begrip behoort weer tot het domein van de emoties en maatschappij-engagement correspondeert met ons lichaam (realisatie, uitvoeren, creatie).


Ons assertief opstellen in de maatschappij, assertief zijn tegenover onze medemens, kan maar wanneer we beschikken over een grote mate van zelfvertrouwen (ik kan het leven aan). Wanneer we onszelf niet erg vertrouwen, wanneer we onzeker zijn ten opzichte van andere personen, zullen we zeker niet voor onze rechten durven opkomen. We laten ons dan gemakkelijk manipuleren. Lopen we over van zelfvertrouwen, dan hebben we geen angst om een probleem aan te pakken wanneer zich dat voordoet. We weten dat andere mensen ook maar mensen zijn zoals wij zelf en wanneer we vaststellen dat zij ons onrecht willen aandoen, van ons willen profiteren, bespreken we dit met hen en werken we naar een voor alle partijen aanvaardbaar compromis toe. We gaan alles meer en meer door een positieve bril bekijken (alles heeft zijn positieve kanten). Iedere tegenslag, ieder ongeluk, ieder conflict kan later een zegen blijken te zijn. Onze intuïtie gaat meer en meer ingeschakeld worden bij het oplossen van ieder probleem dat zich aanbiedt. Naast onze intellectuele intelligentie gaan we meer en meer beroep doen op onze emotionele intelligentie. We klagen niet over de dingen zoals ze gebeuren, we verzetten ons niet tegen de loop der dingen, tegen veranderingen (ik wil niets forceren). We zoeken en vinden onze draai in deze soms hectische, opgewonden wereld.
Om ten volle te kunnen genieten van onze creativiteit moeten we betrouwbaar zijn (ik heb het goed voor met anderen). We moeten in staat zijn de andere mensen te vertrouwen en omgekeerd moeten zij ons kunnen vertrouwen. Zij moeten weten dat we geen misbruik gaan maken van hun vertrouwen om bijvoorbeeld ons eigen profijt te doen. Ze moeten ondervinden dat we nooit iemand schade willen berokkenen. We gaan ook verdraagzaam worden (de anderen zijn OK). We willen anderen niet steeds veranderen, maar we nemen hen zoals ze zijn, met al hun capaciteiten, met al hun gebreken. We slagen in al onze ondernemingen omdat we iedereen rechtvaardig behandelen en willen dat iedereen ook ons rechtvaardig behandelt (ik wil een “betere” wereld).

Geen opmerkingen: