maandag 6 juni 2011

Maatschappelijke vrijheid II
Hoe kunnen we komen tot maatschappelijke vrijheid?
Het komt er mijns inziens in de eerste plaats alweer op aan bewust te leven, men moet zich bewust zijn van wat er in de maatschappij omgaat. Niet zozeer de dagelijkse gebeurtenissen, opgesomd en getoond in het nieuws (tv, radio, dag- en weekbladen ...) zijn belangrijk, maar veeleer de achtergronden ervan. Hoe evolueert de wereld mondiaal (noord-zuid en oost-west verhoudingen op politiek, sociaal en economisch vlak, globalisatie en hun tegenspelers)? Hoe is het gesteld met de verstandhouding tussen de volkeren (met etnische en religieuze verschillen)? Hoe wordt er omgesprongen met de rijkdommen van onze moeder aarde (steenkool, aardgas, aardolie, radioactieve stoffen, delfstoffen)? Heeft de mens respect voor de natuur, zijn leefmilieu en het ecologisch evenwicht (gentechnologie, kernenergie, broeikaseffect, ozonlaag, vervuiling)? Hoe evolueert onze samenleving nationaal en lokaal? Kiezen we bewust waar en op welke manier we ons willen inzetten in onze samenleving? (Bewustheid)
Vervolgens is het erg belangrijk dat we ons weten te handhaven op de plaats in de maatschappij die we uitgekozen hebben. Wanneer er zich moeilijkheden voordoen bij de omgang met andere mensen, komt het erop aan voldoende assertief te zijn. Agressief zijn of de problemen uit de weg gaan, zijn beide niet te verkiezen. De gulden middenweg is assertiviteit: opkomen voor onze rechten zonder de anderen te kwetsen en met de bedoeling te komen tot een voor alle partijen aanvaardbaar compromis. (Spontaniteit wordt hier Assertiviteit)
Ten slotte is het de bedoeling dat men de invulling van zijn leven zowel voor zichzelf als voor zijn medemens zo harmonisch mogelijk doet. De meeste voldoening haalt men uit creatief bezig zijn. Wanneer men dingen kan realiseren, zaken kan presteren die door iedereen of toch door velen gewaardeerd worden, geeft dit een grote voldaanheid. Een bezigheid waarbij de drie delen van onze LEM-mobiel harmonisch betrokken zijn, is het summum. Met hart (emoties) en ziel (mentale vermogens) aan iets werken (lichaam), op een creatieve manier kwaliteit afleveren, lijkt mij het maatschappelijk toppunt van geluk. (Intimiteit wordt hier Creativiteit)
Steeds zijn eigen ding doen op zijn eigen manier, rekening houdend met zijn medemensen en zijn omgeving, houdt in: bewust zijn sociaal leven leiden, assertief met zijn medemens omgaan en ten volle genieten van zijn creativiteit. Ook hier corresponderen deze drie eigenschappen met de drie delen van onze LEM-mobiel. Bewustheid is een eigenschap van onze mentale vermogens, assertiviteit behoort tot het domein van onze emoties en creativiteit correspondeert met ons lichaam. Hoe kunnen we dat zien? Met onze mentale vermogens kunnen we plannen maken om deze in de maatschappij uit te voeren. Onze emoties vertegenwoordigen onze betrokkenheid in de maatschappij, onze motivatie bij de omgang met onze medemens. Ons lichaam tenslotte zorgt voor de realisatie, de creatie, de schepping, de materialisatie, de uitvoering van de plannen. Je zou hier de vergelijking kunnen maken met de drie machten van een land. De mentale vermogens komen overeen met het parlement (de planners, de wetgevende macht), de emoties met het gerecht (de beoordelers, de gerechtelijke macht) en het lichaam met de regering (de realisators, de uitvoerende macht).
Zo kwam ik tot de volgende boomstructuur voor de maatschappelijke vrijheid.



Geen opmerkingen: