Christendom V
Het christendom kan opgedeeld worden in het orthodoxe en het westerse christendom. Het grote schisma tussen deze twee gebeurde in het jaar 1054 na Christus. Het westerse christendom kent het rooms-katholicisme en het protestantisme. De afsplitsing van de protestanten vond plaats in de zestiende eeuw na Christus. Deze afsplitsing ging gepaard met de beeldenstorm: de opstandige gelovigen vernielden beelden, altaren, ramen en andere religieuze voorwerpen in kerkgebouwen en kloosters. “God is niet te vatten in afbeeldingen!”
De orthodoxe christenen sluiten aan bij de cultuur van het Byzantijnse Rijk, het Oost-Romeinse Rijk met als hoofdstad Byzantium, later herdoopt tot Constantinopel, het huidige Istanboel. Hun hoogste gezagdrager is een patriarch. Zij erkennen het opperste gezag van de paus niet. Bij de orthodoxen vallen de vele iconen op, die gebruikt worden in hun openbare en private vereringen. Kloosters hebben steeds een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de orthodoxe christenen. Er staan twintig kloosters op de berg Athos in Griekenland waar meer dan duizend monniken wonen. Deze berg is het voornaamste monnikencentrum van de orthodoxen sinds de tiende eeuw na Christus.
De rooms-katholieken erkennen de paus als de hoogste gezagdrager in hun kerk. Hij is onfeilbaar inzake geloof en moraal. Hij zetelt in Rome en is de opvolger van de eerste bisschop van Rome, Petrus, een van de discipelen van Jezus. De gebedshuizen zijn de kerken die meestal gebouwd zijn in de vorm van een kruis. Evenals de orthodoxen kennen de katholieken de zeven sacramenten: het doopsel, het vormsel, de heilige eucharistie (misviering), de biecht, het heilig oliesel, het priesterschap en het huwelijk.
De protestanten leggen de nadruk op het gezaghebbende karakter van de bijbel en de tradities van de vroegere kerk. Ook zij erkennen het opperste gezag van de paus niet. De eucharistie heeft voor hen een andere betekenis: brood en wijn worden niet geconsacreerd tot lichaam en bloed van Christus, maar blijven brood en wijn. De eucharistie is voor de protestanten louter een avondmaal waarbij ze het lijden en de verrijzenis van Christus wel herdenken, maar dit avondmaal verschilt wezenlijk van de katholieke eucharistieviering.
Er zijn vier strekkingen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten