Jodendom I
Het Midden-Oosten is de bakermat van de religies van de historische godsopenbaring. De joodse godsdienst is de oudste van deze westerse godsdiensten. Het is tevens ook de kleinste met ongeveer veertien miljoen volgelingen op zo’n zes miljard mensen die er op aarde rondlopen. De meeste joden wonen in Israël en in de USA. Abraham kan de vader van het Joodse volk en stichter van de Joodse natie genoemd worden, Mozes is volgens de bijbel de stichter van de Joodse godsdienst. Het jodendom heeft zeker invloeden ondergaan van andere door naburige volkeren beleden godsdiensten. Ook van Zarathoestra, de stichter van een Oudperzische godsdienst, heeft de joodse godsdienst bepaalde voorstellingen overgenomen.
Abraham leefde ergens tussen tweeduizend en vijftienhonderd jaar voor Christus. Jahwe (God) riep Abraham en vroeg hem zijn huis te verlaten en naar “het beloofde land” te trekken. Zo leidde Abraham de Joden, ook wel Israëlieten of Hebreeën genoemd, vanuit het oude Mesopotamië (het land van de Tigris en de Eufraat, het huidige Irak) naar “het beloofde land” Kanaän (het huidige Israël, tussen Syrië en Egypte). Toen Abraham negenennegentig (99) jaar oud was, sloot God een verbond met hem: Abraham zou God als de ene en enige ware God dienen en loven en God zou hem de stamvader van een groot geslacht maken. Toen hij honderd jaar was en zijn vrouw Sara negentig, kreeg Abraham een zoon: Isaak. God stelde Abraham op de proef en vroeg hem zijn zoon Isaak te offeren. Abraham gehoorzaamde, maar werd door een engel tegengehouden. Abraham stierf toen hij honderdvijfenzeventig (175) jaar oud was. Abraham hield zijn volk het monotheïsme voor.
Na een tamelijk lang verblijf in Kanaän trokken de Hebreeën naar het vruchtbaardere Egypte en vestigden zich op de oostelijke Nijldelta. Toen zij een bedreiging gingen vormen voor het volk van de Farao, werden zij door deze onderdrukt en tot slavernij gedwongen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten