maandag 29 november 2010

De uitgangspunten van NLP: 1

De uitgangspunten van NLP lijken mij zo interessant dat ik ze hier op een rijtje wil zetten. Ze hebben ertoe bijgedragen dat ik het proces van persoonlijke groei en intermenselijke contacten beter ben gaan begrijpen. Ik vind meerdere aspecten van NLP erg bruikbaar en als dusdanig gebruik ik ze ook.
De kaart is niet het gebied - Het wereldbeeld is niet de wereld.
Wij mensen kunnen nooit de werkelijkheid kennen. Via onze zintuigen (zien, horen, ruiken, smaken, voelen) nemen we onze omgeving waar. Wat we kunnen kennen zijn enkel onze waarnemingen van de realiteit. Onze zintuigen zijn niet perfect (soms hebben we een bril of een hoorapparaat nodig), ze zijn voor iedere mens verschillend (iemand kan een betere reuk- of tastzin hebben), wat we waarnemen zijn enkel signalen afkomstig van onze omgeving (licht, geluid, geur ...) en deze signalen vertellen iets over deze omgeving, maar hoe goed doen ze het? En dan hebben we nog onze filters op onze waarnemingen (wat ons interesseert, bekijken of beluisteren we aandachtiger; wanneer we moe zijn, dringt minder tot ons door ...). We maken ons een voorstelling van wat we waargenomen hebben, maar deze voorstelling verschilt alleszins van de werkelijkheid. Bij deze voorstelling hebben we taal nodig: we hanteren soortnamen en eigennamen, begrippen en ideeën. We zien een “landschap”, horen een “merel” fluiten, ruiken een “roos”, voelen een “steen”, smaken een “aardbei”, discussiëren over “goed en kwaad”, praten over “eigendom en geld”, denken over “warm, ruw, rood, een cirkel, een kubus” … Iedere mens heeft een ander beeld van de realiteit. Iedere mens heeft een ander wereldbeeld.

Iedere mens heeft een ander model, een andere kaart van zijn leefwereld. Iedere mens is anders geprogrammeerd. De wereldbeelden van ons allen verschillen onderling en verschillen bovendien van de werkelijke wereld. We ervaren en reageren op de wereld rondom ons hoofdzakelijk via onze zintuiglijke voorstellingen ervan. Onze “neuro-linguïstische” kaarten van de werkelijkheid bepalen hoe we ons gedragen, niet de werkelijkheid zelf. Het is meestal niet de werkelijkheid die ons beperkingen oplegt of ons in staat stelt dingen te doen, maar veeleer onze kaart van de werkelijkheid.

Geen opmerkingen: