dinsdag 30 november 2010

De uitgangspunten van NLP: 2
Leven en mentale activiteiten zijn systeemgerichte processen.
De delen van ons lichaam, onze lichamen, onze samenlevingen, onze wereld, ons zonnestelsel, onze melkweg en ons universum vormen een complex, maar samenhangend geheel van subsystemen en systemen die alle met elkaar in wisselwerking staan en elkaar wederzijds beïnvloeden. Een deelsysteem geheel isoleren van de rest van het systeem is onmogelijk. Een hart van een mens kan op zich niet bestaan en sterft af. Het is geen hart meer. Een persoon volledig isoleren in zijn gemeenschap betekent zijn dood. Zulke systemen zijn gebaseerd op bepaalde zelforganiserende principes welke optimale evenwichtstoestanden nastreven. Ze volgen de principes van de cybernetica of stuur(mans)kunde. Een mooi voorbeeld van een cybernetisch systeem treffen we aan op een schip: de uitkijk of loods wint informatie in over de waterweg (diepgang, hindernissen ...) en speelt deze door aan de kapitein, de kapitein neemt de beslissing over de te volgen route en geeft zijn bevelen door aan de stuurman, de stuurman stuurt het schip in de gevraagde richting waarna de uitkijk weer nieuwe informatie over de waterweg overmaakt aan de kapitein, enz. Er is hier sprake van terugkoppeling (feedback) van de uitvoer (sturen) naar de invoer (waarnemen) zodat bijsturing mogelijk is. Dit werkt zelfregulerend en zulke systemen zijn zelforganiserend. Wij mensen zijn zelf ook cybernetische wezens, hetgeen ons in staat stelt auto te rijden, het gras af te rijden, te eten ... Indien dit niet zo was, indien wij niet zouden kunnen beschikken over terugkoppeling en bijsturing, zouden we met de auto veel botsen, met de grasmachine dikwijls bij de buren belanden, veel eten morsen ...

De processen die plaatsgrijpen in een mens en tussen mensen onderling en met hun omgeving zijn systeemgerichte, cybernetische processen.
 Dit betekent dat een “negatief” gedrag in een samenlevingssysteem (een gemeenschap) een reactie oproept die de verstoring in het systeem ongedaan wil maken om zo te komen tot een volgende evenwichtstoestand. Er heeft een bijsturing plaats. Wanneer iemand in een openbaar lokaal een sigaret wil opsteken, wordt hij meestal erop gewezen dat men daar niet mag roken. Iemand die door een rood licht rijdt en een ongeluk veroorzaakt, krijgt een proces-verbaal en zal (hopelijk) in de toekomst wel oppassen.

Geen opmerkingen: