zaterdag 27 november 2010

NLP I

NLP is de laatste van de vier vermelde trainingen die ik gevolgd heb. Deze training vond eveneens plaats in firmaverband, maar deze speelde zich af in de lokalen van onze firma. In die zin heb ik er niet zoveel uitgehaald. Er is niet zoveel blijven hangen. De grote baas was zelf op de sessies aanwezig. De trainer was een heer. Ook hij gaf weinig theoretische achtergrond, de sessies bestonden alweer voornamelijk uit oefeningen. Het blijkt dat NLP erg 'in' is. Veel bedrijven laten hun werknemers NLP volgen, omdat NLP een grote waaier aan vaardigheden en technieken te bieden heeft op het gebied van communicatie en verandering. Deze vaardigheden en technieken kunnen beroepsmatig toegepast worden in gebieden zoals: advies, psychotherapie, onderwijs, gezondheid, creativiteit, rechten, management, verkoop, leiderschap en ouderschap. Dit sprak me aan en daarom ben ik me wat verder in de materie gaan verdiepen.
NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren (Neuro-Linguistic Programming). NLP omvat de drie belangrijkste elementen die aan de basis liggen van het menselijk gedrag en de menselijke ervaring: neurologie, taal en programmeren. Het neurologisch systeem (het zenuwstelsel, inclusief de hersenen) regelt het functioneren van ons lichaam, de taal (de gesproken taal, maar ook de lichaamstaal) bepaalt hoe we omgaan en communiceren met andere mensen en onze programmering legt voor ieder van ons vast hoe we onze leefwereld bekijken, welke modellen we van de wereld creëren. NLP beschrijft de fundamentele wisselwerking tussen de mentale vermogens, de geest (neuro) en taal (linguïstisch) en hoe hun samenspel het lichaam en het gedrag beïnvloedt (programmeren).
NLP reikt middelen aan om te komen tot een grotere flexibiliteit, bekwaamheid en zelfs uitmuntendheid in het gedrag. Maar NLP geeft ook een beter inzicht in menselijk gedrag en communicatie, in de mens zelf. NLP helpt bij zelfontdekking, zelfkennis, de zin van het leven, wijsheid en visie. NLP kan men in zijn eentje doen (zoals alfa). Wil men snel goede resultaten bekomen, is het aangewezen een NLP-training te volgen.

Geen opmerkingen: