woensdag 28 januari 2009

De evolutie van het heelal

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten!
Tussen de mens en 3A (God) is er qua mogelijkheden een geweldig grote kloof (“…” in de tabel hieronder). Wel is het zo dat sinds de oerknal de evolutie een aardig stukje opgeschoten is. In de beginfase van het heelal waren er enkel de mineralen. Levensloze materie. Materie bestaat uit moleculen. Een molecule van een stof is het kleinst mogelijk af te zonderen stofdeeltje, dat nog de eigenschappen van die stof bezit. Een molecule bestaat uit één of meer al of niet verschillende atomen. Een atoom is opgebouwd uit een kleine, massieve, positieve kern waaromheen een grote, ijle, negatieve zwerm elektronen cirkelt. Een atoomkern bevat protonen en neutronen.
Bij de vorming van de miljarden sterren en sterrenstelsels kwam ook onze melkweg, met daarin ons zonnestelsel tot stand. Onze aarde ontstond zowat vier en een half miljard jaar geleden. Diverse chemische en fysische processen hadden op onze aarde een soort oersoep klaargestoomd waarin de eerste bouwstenen van het leven (proteïnen of eiwitten, RNA en DNA) zich konden ontwikkelen. Eencellige, en daarna meercellige micro-organismen ontstonden en zowat vijfhonderdenvijftig miljoen jaar geleden zagen de planten en de dieren het levenslicht. Zo’n dertig miljoen jaar geleden verschenen de apen en zo’n vijftien miljoen jaar geleden evolueerden de mensapen tot mensen.
In gans deze evolutie hebben we tot hiertoe vier fasen doorlopen die gekarakteriseerd kunnen worden door ieder hun eigen bewustzijnsniveau, hun eigen energieniveau, hun eigen bezielingsniveau, hun eigen trillingsniveau. Fase één is de fase van de Mineralen, de levensloze materie. Vanaf fase twee begon het leven. Fase twee is deze van de Planten, fase drie die van de Dieren en fase vier deze van de Mensen. De mineralen, de gesteenten hebben het laagste bewustzijnsniveau, het laagste trillingsniveau. Dit zijn bezielde moleculen en atomen waarbij we bezield kunnen aanzien als de enorme bewegingsenergie die bij de oerknal meegegeven is aan de elektronen, de protonen en de neutronen. Haalt men alle energie uit een atoom, dan klapt dit ineen. De materie is omgezet in energie. Dit zou kunnen gebeuren bij het absolute nulpunt [0 °K (Kelvin) of –273,16 °C], maar dat punt is niet te bereiken. In een laboratorium kan men een stof op een temperatuur brengen die erg dicht bij het absolute nulpunt ligt, maar dit bereiken is fysisch onmogelijk. De mens kan langs deze weg niet ontsnappen uit zijn driedimensionale ruimte. De mineralen vormen het decor voor de evolutie van het heelal. Zij vormen het ruimte-tijd decor (RT).
De planten zijn levende organismen met enkel een fysiologische structuur (L), hun trillingsniveau ligt een octaaf hoger dan dat van de mineralen, zou men kunnen zeggen. Alle levende organismen bevinden zich op minstens een bewustzijnsniveau hoger dan de mineralen doordat hun atomen en moleculen georganiseerd zijn in een zelfregulerend systeem, bezield met leven. De dieren hebben boven op het trillingsniveau van de planten, nog emoties (LE). Hun trillingsniveau ligt twee octaven hoger dan dat van de mineralen. Zij hebben een grotere betrokkenheid op hun omgeving en kunnen zich vrij bewegen. De mens spant momenteel de kroon in dit rijtje met, naast zijn lichaam en zijn gevoelens, zijn mentale vermogens (LEM). Zijn trillingsniveau ligt drie octaven hoger. De mens kan waarnemen, zich een beeld vormen van de realiteit, zich bewust zijn van zijn omgeving en zichzelf, hij kan denken en spreken. Hij kan de natuur naar zijn hand zetten.
De evolutie van het heelal en de aarde met zijn bewoners is nog niet afgelopen. Ik denk dat de evolutie niet stopt bij de mens. De kosmos gaat verder evolueren. Hoe zal die verdere evolutie er dan uitzien? Wie zal het zeggen! Ik weet het niet! Het lijkt me enkel logisch dat er na de mens nieuwe wezens zullen komen die de kloof tussen de mens en 3A gaan opvullen. De wetenschap, de techniek en de technologie zitten momenteel in een stroomversnelling. De mens is dank zij de micro-elektronica niet alleen in staat de levensloze natuur te beheersen, maar ook al in grote mate de levende natuur. Productie, transport en communicatie maken de laatste decennia enorme sprongen vooruit. We kennen machines allerhande, robotten, steeds betrouwbaarder vervoermiddelen, computers, multimedia-apparatuur, videoconferenties, telefoon, gsm, een wereldwijd netwerk (internet), communicatiesatellieten, het kan niet op. Maar we kennen ook genetische manipulatie van planten, dieren en de mens zelf. De mens gaat in staat zijn in zijn eigen evolutie in te grijpen. De hoeveelheid informatie en de kennis van de mens neemt zeer snel toe. Zijn mentale vermogens worden steeds groter. Onze kinderen lijken soms genieën in vergelijking met ons toen we klein waren. Maar wat niet even snel mee evolueert, is de verwerking van al dat nieuwe, de aanpassing van de mens aan de technologie. De maatschappelijke evolutie raakt achterop. De sociale weefsels worden doorbroken. De samenhorigheid raakt zoek. De mens wordt steeds meer onverdraagzaam. Ondanks het internet zijn er nog nooit zoveel eenzame mensen op deze wereld geweest! Mensen trekken zich terug in hun eigen cocon, achter hun eigen TV en hun eigen PC. In plaats van contact met zijn medemens op buurtfeesten, ontspanningsmomenten enz. gaat de mens nu via het internet “chatten” met onbekende mensen ver weg. Men leeft niet meer hier en nu. Eigenbelang heeft voorrang op het algemeen belang, iemand belangeloos helpen zit er niet meer in, de enkele vrijwilligers niet te na gesproken. Er wordt meer belang gehecht aan geld, macht en invloed dan aan vriendschap, liefde en intimiteit. Kennis is alomtegenwoordig, wijsheid daarentegen niet!

Geen opmerkingen: