vrijdag 9 januari 2009

God is neutraal

Het uitgangspunt van mijn godsbeeld was: de eeuwige gelukzaligheid, het eeuwige niets doen, niets, maar niets waarin alles in potentie aanwezig is. We hebben dit godsbeeld verder uitgediept en zijn gekomen tot de drie-eenheid 3A (Alomvattende Almachtige Alwetendheid). Als 3A toch zo gelukkig is, alles kent en weet, zelfs weet dat hij alles kan, waarom zou hij dan niet eeuwig “op zijn rug” gaan liggen en zich de moeite besparen om een heelal in elkaar te knutselen met daarin ergens een planeet waar wezens huizen die er niet veel van bakken? Waarom zou hij zich al die miserie op de hals halen?
Een visser die niet vist, die nooit met zijn vislijn aan de waterkant gaat zitten en probeert vis te vangen, is geen visser. Een schilder die niet schildert, die nooit met een stel kwasten en een verfpallet aan zijn schildersezel gaat zitten om iets mooi op het doek te toveren, is geen schilder. De visser kan misschien vissen, de schilder heeft misschien leren schilderen, maar als zij het vissen of het schilderen nooit beoefenen, is de een geen visser en de ander geen schilder. Dit is per definitie zo. Een almachtig wezen dat nooit zijn almacht aanwendt om iets te scheppen dat er nog niet is, om iets te creëren dat nog niet bestaat, is niet almachtig. Dergelijk wezen kan men zo niet noemen. Ook kunnen we aanhalen dat 3A zich op den duur stierlijk zou kunnen gaan vervelen, zo eeuwig niets doen (door een mensenbril bekeken). Nee, niets doen ligt niet in de aard van 3A.
Wat “zich al die miserie op de hals halen” betreft? Wij noemen dat miserie, wij ervaren dat zo. Omdat wij mensen zijn. Wij zijn erbij betrokken. Wij staan er middenin. Wij kunnen de gebeurtenissen niet neutraal, van op een afstand bekijken. Wij menen dat we over alles een oordeel moeten vellen, alles klasseren als goed of slecht. Wij kunnen de dingen niet zomaar laten gebeuren. Wij proberen de dingen naar onze hand te zetten, met alle gevolgen vandien. 3A is neutraal, voor hem gebeuren de dingen zoals ze gebeuren. Het laat hem koud wat er precies gebeurt en hoe het gebeurt! Rampen en oorlogen gebeuren! Voor 3A zijn ze niet goed en niet slecht, hij “bekijkt” ze neutraal. Hij grijpt ook nergens in, hij stuurt niet bij.

Geen opmerkingen: