dinsdag 20 januari 2009

Extrapolatie van LEM naar 3A
Klik op de tabel om ze te vergroten!

Er zit een grote analogie in alles. Wij mensen hebben mentale vermogens, we hebben verstand, we zijn ons bewust van onszelf en van onze omgeving. We kennen enkele dingen, we weten een en ander, we kunnen dingen ontwerpen, we kunnen plannen maken, we kunnen afspraken maken, we kunnen wetten en leefregels opstellen ... Maar alles in beperkte mate. 3A is alwetend, hij/zij kent alles, weet alles, is zich van alles bewust. Maar 3A plant niet. Plannen wil zeggen: iets voorzien voor de toekomst. Maar 3A “zit” in de toekomst. De toekomst is voor hem “nu”. Kortom: 3A weet!
Wij hebben emoties en gevoelens, wij kunnen ons goed voelen of slecht, wij kunnen spontaan reageren of een spel spelen, wij kunnen assertief zijn tegenover onze medemens of manipulatief, wij kunnen oordelen over onszelf en ons gedrag, wij kunnen anderen beoordelen ... Onze betrokkenheid op onze persoonlijke en onze maatschappelijke leefwereld kan op positieve gevoelens gebaseerd zijn of op negatieve. Onze draai vinden is en blijft een moeilijke evenwichtsoefening tussen aantrekking en afkeer. 3A heeft daar allemaal geen last van. 3A heeft geen gevoelens. 3A is niet jaloers, hij is overal, hij is alles, voor eeuwig. 3A is!
Wij hebben een lichaam waarmee we kunnen spelen en werken, waarmee we dingen kunnen creëren of herstellen, waarmee we projecten kunnen realiseren, waarmee we kunnen uitvoeren wat we gepland hebben, waarmee we intiem kunnen zijn, waarmee we onze nakomelingen kunnen scheppen, waarmee we onze maatschappij kunnen organiseren en besturen ... Maar dit alles kunnen we niet uit onszelf. We kunnen dit omdat we “bezield” zijn door 3A. 3A is de schepper van alles. Alles is immers uit 3A voortgekomen. In het “niets” van 3A zat alles. 3A bezielt gans de kosmos, de melkwegen, de zonnestelsels, onze aarde met zijn begroeiing, de dieren, de mensheid, de mens. 3A bezielt!
3A IS, BEZIELT, WEET
Het mooie aan 3A is voor mij dat het geen persoonlijke God is. 3A houdt zich niet bezig met het in de gaten houden van u en ik, van alle mensen. Het kan 3A niet schelen of er op aarde ergens oorlog gevoerd wordt of er criminelen of fraudeurs aan het werk zijn of er mensen verhandeld worden of er kinderen misbruikt worden of er gestolen wordt ... Anticonceptie, abortus, genetische manipulatie, euthanasie, milieuverontreiniging, broeikaseffect, opwarming van de aarde ... Het zal hem een zorg wezen. 3A houdt zich niet bezig met de evolutie van het heelal, de aarde of de mens. 3A is dat alles. 3A bezielt dat alles, op een neutrale manier. 3A grijpt niet in of stuurt niet bij wanneer een en ander de verkeerde kant op gaat. 3A bestraft niemand, zendt geen overstromingen of andere natuurrampen op ons af wanneer we het te bont maken. 3A laat alles gewoon gebeuren. Dat vind ik juist zo mooi aan 3A. Wij moeten zelf onze verantwoordelijkheid opnemen voor onze daden. Willen wij in die mooie machinerie meewerken of tegenwerken? Aan ons de keuze. Het effect, de gevolgen van onze keuze moeten we er wel bij nemen.

Geen opmerkingen: