vrijdag 12 februari 2010

Dromen

De hoeveelheid informatie die de ganse dag op ons afkomt, is ontzaglijk. Het meeste daarvan wordt voorlopig opgeslagen totdat we gaan slapen of rusten. Dan begint onze computer (onze hersenen) op de achtergrond deze voorlopig opgeslagen informatie definitief op te slaan. Hierbij worden de nodige relaties, links, verbindingen gelegd tussen de oude opgeslagen informatie en de nieuwe. Dat mooie meisje heb je nog eens gezien in de stad, maar toen bij dat standbeeld. Je kent nog iemand die dat soort werk doet en die muntjes koop je steeds in die winkel op de hoek, behalve wanneer je aan zee bent, daar koop je ze in een café en … Is het niet mooi hoe telkens opnieuw dezelfde herinneringen opkomen en hoe we dezelfde emoties beleven wanneer we plots een bepaalde song horen spelen? In ons geheugen is die song verbonden met gebeurtenissen van vroeger (de eerste dans met ons lief, een glaasje gedronken op een terrasje tijdens een zomervakantie in Spanje …) en zelfs met hetgeen we er toen bij voelden.
Het is dus niet verwonderlijk wanneer we gedurende de dag allerhande zaken beleven, dat we 's nachts hierover nog eens dromen. De belevenissen van de dag worden verwerkt.
Een goede nachtrust is noodzakelijk om al de opgenomen informatie te filteren, te ordenen, te verwerken, te verbinden met een heleboel andere informatie en degelijk op te slaan. Wanneer we niet voldoende (nacht)rust nemen, hebben we te weinig verwerking in de achtergrond. De onverwerkte informatie blijft zich dan opstapelen: we raken over onze toeren, we raken overspannen. Het resultaat: ongezonde stress, we overzien de zaken niet meer, het groeit ons over het hoofd, we kunnen het niet meer aan.
“Ik zal er eens over slapen”, betekent dat we onze computer de tijd geven om zijn informatie geordend op te slaan. De dag nadien blijkt dan de oplossing veelal voor de hand te liggen.
De meeste mensen dromen, maar we herinneren ons onze dromen niet altijd. Dromen gaan hand in hand met de verwerking van de voorlopig opgeslagen feiten en gegevens, van de onopgeloste problemen, van de dingen die ons bezig hielden, bezig houden en nog bezig zullen houden. Ik ken iemand die vroeger meerdere keren een droom had waarbij hij een of meerdere tanden verloor. Psychologisch betekent dit dat hij problemen had met “het krijgen van affectie”. Een baby heeft geen tanden. Die mag zich koesteren aan de moederborst en heeft dus geen gemis aan genegenheid.
Zolang dezelfde droom blijft terugkeren is het corresponderende probleem niet opgelost. Dromen kunnen ons erg goed helpen om iets te begrijpen, om een probleem op te lossen. Men hoeft geen psychologie gestudeerd te hebben om de betekenis van de meeste dromen te achterhalen. Door een beetje te zoeken, vindt iedereen zelf wel de betekenis van het merendeel van zijn eigen dromen.

Geen opmerkingen: