dinsdag 23 februari 2010

ZELFKENNIS I
Aan onszelf werken, onszelf herprogrammeren, heeft maar zin wanneer we onszelf goed kennen, wanneer we weten wie we zijn, hoe we in elkaar steken, wat we willen, hoe we het willen, wat het doel van ons leven is.

Ken jezelf” is geen eenvoudige opgave. “Ik ken mezelf: als ik niet goed geslapen heb, als ik moe ben, dan moeten ze me niet teveel lastig vallen” is zo vaag als het maar zijn kan. Dit is omzeggens op iedereen van toepassing.
Het merendeel der mensen kent zichzelf niet of enkel oppervlakkig of vaak begint pas op latere leeftijd de eigen aard echt boven te komen. Dit gebeurt dan veelal nog onbewust. Het is echt moeilijk om jezelf goed te kennen. Ofwel willen we onszelf niet kennen, omdat we aan een loopbaan werken of bezittingen vergaren, we hebben dan geen tijd voor die flauwe kul. Ofwel kunnen we het ons vanwege onze directe omgeving niet permitteren om er aan te werken of het is gevaarlijk om het te doen (veranderen moet ook kunnen voor je partner, je collega’s …). Ofwel slagen we er niet in, omdat we overwoekerd zijn door “moeten en niet mogen”-principes die we van onze ouder-recorder op onze volwassene-recorder hebben gekopieerd en die zo vastgeroest zitten dat het erg moeilijk is om die ook maar een beetje los te weken. Ofwel durven we er niet aan beginnen uit angst helemaal ontwricht te raken. Wie weet wat er allemaal naar boven komt.
Ik ben op mijn vijfendertigste pas goed begonnen met mezelf te leren kennen. Mijn toenmalige buurman en ik discussieerden dikwijls tot een gat in de nacht over de zin en de onzin van het leven. We geraakten er niet uit. We hadden het gevoel dat we tegen het plafond van ons kennen aan het stoten waren. Het resultaat van dat alles was dat we samen een cursus astrologie gingen volgen en dit was het begin van vele dergelijke activiteiten.
Astrologie is de ervarings-”wetenschap” die zich bezighoudt met het berekenen, tekenen en interpreteren van horoscopen van mensen, dieren, bedrijven, staten, gebeurtenissen, enz. Er zijn geboortehoroscopen en prognosehoroscopen.
Uit de geboortehoroscoop kan men de geaardheid, het karakter, de persoonlijkheid, de beroepsgeschiktheid, het liefdesvermogen … afleiden. De horoscoop toont de aanleg hiertoe, de neigingen, de mogelijkheden die iemand in zich heeft en die men tot ontwikkeling kan laten komen. De geboortehoroscoop vertelt niet wat men er van zal maken of wat men er van gemaakt heeft, maar veeleer wat men er van “kan” maken of wat men er van had “kunnen” maken. Deze horoscoop toont de levenshouding waarbij men zich het best voelt of kan voelen. De geboortehoroscoop vertelt wat men van zijn ouders via erfelijkheid heeft meegekregen, hij toont wat voor mogelijkheden er in zijn/haar genen zitten opgesloten, hij geeft de toestand op het ogenblik van de geboorte weer.
De prognosehoroscopen kunnen gebruikt worden om de mogelijke evoluties en gebeurtenissen tijdens het leven na te gaan. Deze horoscopen vertellen niet wat er tijdens iemands leven is gebeurd en nog zal gebeuren, maar veeleer welke ontwikkelingen en gebeurtenissen mogelijk waren en in de toekomst nog mogelijk zijn. De prognosehoroscopen lopen parallel met iemands leven en vertellen hoe de omgeving en de maatschappij op iemand kunnen inwerken, iemand zijn karakter en dus onrechtstreeks zijn daden kunnen beïnvloeden.
Zijn prognosehoroscopen bruikbaar? Voor mij niet. Ik werk er niet mee. Ik vind dat men voorzichtig moet omspringen met de informatie die men kan halen uit prognosehoroscopen in het bijzonder en met voorspellingen en waarzeggingen in het algemeen. Iemand die een drang bezit om regelmatig naar een waarzegger, een helderziende of een toekomstvoorspeller te gaan, heeft meestal geen erg groot zelfvertrouwen. Deze persoon gaat in de eerste plaats naar de helderziende, omdat hij problemen heeft. Bovendien zijn de toekomstvoorspellingen zoethouders die hem beletten aan zichzelf te werken en zijn problemen op te lossen. Deze persoon ontvlucht zijn eigen verantwoordelijkheid, hij wordt afhankelijk van andere mensen en dat is het ergste wat iemand kan overkomen.

Geen opmerkingen: