donderdag 11 februari 2010

De mens analytisch en holistisch bekijken

De mens is een complex wezen dat bestaat uit een enorm aantal onderdelen, waarbij al de onderdelen, hun afgesteld zijn op elkaar en hun goed functioneren belangrijk zijn. De huidige wetenschap in het algemeen en de medische wetenschap in het bijzonder, bekijkt de mens voornamelijk "analytisch". Ieder onderdeel wordt onderzocht en verder opgedeeld, tot op het niveau van de DNA, de blauwdruk van het menselijk wezen. Deze analytische aanpak is noodzakelijk, de wetenschap moet deze studiefase doormaken, wil de mensheid grote bijdragen kunnen leveren tot de evolutie van de mensheid in het bijzonder en het heelal in het algemeen.
Ik ben voorstander van de “systeemtheorie”. Ieder onderdeel is een systeem dat maar zin heeft in een systeem van hogere orde. De cilinders van een auto, de zuigers, de kleppen, de ontstekingskaarsen, de brandstoftoevoerleidingen … zijn systemen die pas zin hebben in hun context: de motor van de wagen. De motor, het chassis, de stuurinrichting, het koetswerk, de binnenbekleding … zijn allemaal systemen die maar zinvol zijn in het systeem van hogere orde: de auto. De auto’s van een regio bijvoorbeeld hebben op zich genomen niet veel betekenis, maar vormen voor de inwoners van die regio een systeem van hogere orde: een mobiliteitssysteem (of toch een deel ervan, want we moeten er nog het openbaar vervoer aan toevoegen!)
Ons geraamte is een systeem dat ons vorm en stevigheid geeft. Ons hart en onze bloedvaten vormen een systeem dat ons lichaam voorziet van zuurstof en voeding en dat koolstofdioxide en verbruikte stoffen afvoert. Onze longen en luchtpijpvertakkingen zorgen voor aanvoer van zuurstof naar en afvoer van koolstofdioxide van de bloedsomloop. Enz. Deze onderdelen van de mens zijn systemen die pas tot hun recht komen wanneer ze verenigd zijn in een lichaam, dat bovendien bezield moet zijn: de mens. De mensen van een regio vormen een systeem van hogere orde: een gemeenschap. Alle gemeenschappen samen vormen een systeem van een nog hogere orde: de mensheid. Ga zo maar door, de aarde, het zonnestelsel, onze melkweg …
Zoals reeds eerder aangehaald, komt het er voor ons mensen op aan ervoor te zorgen dat al onze onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd en te samen harmonisch functioneren. Dit is de “holistische” benadering van de mens: de mens als geheel.
Ik geloof dat we op elk vlak (werk, spel, wetenschap …) verder kunnen geraken wanneer we, naast de analytische aanpak, onszelf en de dingen ook steeds bekijken in een bredere context.

Geen opmerkingen: