woensdag 23 februari 2011

Territoria IV
Mij lijkt dat een beetje inzicht in hoe wij mensen omspringen met territoria, ook kan helpen bij het oplossen van territoriale conflicten. Wat doen wij met territoria, welke territoriale functies zijn er en wat houden ze in?
Wanneer men eigenaar is van een territorium moet men het ook kunnen beheren. Hierbij komt het erop aan de nodige bekwaamheid en doeltreffendheid aan de dag te leggen. Een voorzitter of een secretaris van een vereniging die er niet veel van bakt, zal bij de eerstvolgende verkiezingen zijn stoel zeker kwijtspelen. Wanneer de financiën van een gezin het territorium uitmaken van de vrouw en zij slaagt er om diverse redenen niet in dit goed te beheren, dan dringen zich aanpassingen op. Wanneer zij te veel werk heeft en overbelast raakt, kan ze haar pakket aan territoria inkrimpen (bijvoorbeeld: enkele sociale verplichtingen laten vallen) of de hulp van anderen inroepen (bijvoorbeeld: haar man vragen om bepaalde karweitjes over te nemen). Heeft ze last met “het beheren van budgetten”, dan kan ze leren haar territorium beter te beheren (bijvoorbeeld: cursus volgen).
Indien men een zekere waarde hecht aan zijn territoria, zal men deze ook moeten verdedigen wanneer anderen proberen ze af te nemen. In een rusthuis zag ik hoe een al wat oudere dame er alles voor deed om haar job als verantwoordelijke van de ziekteverzekering te behouden. Ze was zelfs bereid te leren werken met een computer om het werk efficiënter te doen.
De meeste opwinding beleeft de mens aan het avontuur, de verovering, de verkenning van nieuwe gebieden en het inpalmen van nieuwe domeinen: het verwerven van nieuwe territoria. Dit kan door uitdrijving, het veroveren van wat van iemand anders is en door uitbreiding, het inpalmen van stukken niemandsland. Zo kon ik in het softwarebedrijf waar ik gewerkt heb, de cursus “functionele analyse” overnemen van de twee Nederlanders die deze bij ons kwamen geven en die ik intensief volgde. Toen ik met mijn eigen zaak begon, lag er een groot stuk braakliggend terrein op me te wachten: administratieve en boekhoudkundige software voor zelfstandigen en KMO’s. De verkenning door de mens van de maan en de andere planeten stelt een collectieve verwerving voor van territorium dat voorheen aan niemand toebehoorde.
Alhoewel de mens een sterke behoefte heeft aan privacy, aan een persoonlijke levenssfeer, heeft hij nog meer behoefte aan sociaal contact, aan het behoren tot een groep, aan het sluiten van overeenkomsten. Dit levert het voordeel op dat door samenwerking met anderen de mens grotere territoria kan verwerven, deze gemakkelijker kan beheren en ze ook gemakkelijker kan verdedigen, hetgeen zijn veiligheid vergroot. De betreffende groep, bestaande uit twee of meer personen, deelt het gezamenlijk territorium, co-territorium geheten. Het individu maakt hierbij bepaalde aspecten van zijn gedrag ondergeschikt aan de eisen van de groep. Wanneer iemand aanvoelt dat hij de goedkeuring nodig heeft voor bepaalde activiteiten binnen een gegeven territorium of wanneer iemand om goedkeuring vraagt, betekent dit dat het om een co-territorium gaat. Wanneer mevrouw een wasmachine koopt zonder eerst met mijnheer te overleggen, krijgen we waarschijnlijk gedonder in de glazen. Het betreft een co-territorium. Wanneer een manager een personeelslid wil aanwerven, zal hij eerst te rade gaan bij de personeelsdirecteur. Een co-territorium.

Geen opmerkingen: