dinsdag 14 februari 2012

Paranormale verschijnselen: Nabeschouwing II
We kunnen ons nu de vraag stellen: “Wanneer wij met een probleem zitten, is het dan niet veel gemakkelijker om snel naar een waarzegger of een kaartlegster te lopen en hem/haar te laten vertellen hoe het zit en wat ons te doen staat?” Het grootste bezwaar hiertegen is dat wij dan onze eigen verantwoordelijkheid ontvluchten! Waarom bepalen we niet zelf ons leven? Waarom lossen we niet zelf onze problemen op? Waarom roepen we steeds de hulp in van anderen? Waarom verwachten we steeds alle heil van anderen? Hoe kunnen we groeien als persoon wanneer we steeds aan anderen vragen wat we moeten doen, wanneer we zelf geen beslissingen durven nemen, wanneer we geen risico’s durven nemen en geen fouten durven maken? Hoe kan ons eigen referentiestelsel groeien wanneer we het nooit aan de realiteit toetsen? Hoe kan onze eigenwaarde en ons zelfvertrouwen groeien wanneer we nooit iets zelfstandig, op aanraden van alleen onszelf, ondernemen.
We hebben al die paranormale zaken niet nodig! Waar ik nog kan inkomen, is dat men er gebruik van maakt om zijn eigen karakter te analyseren, om zichzelf beter te leren kennen. Zelfkennis is het begin van persoonlijke groei. Maar zichzelf kennen is enorm moeilijk. Bepaalde hulpmiddelen kunnen hierbij erg nuttig zijn. Voor mij heeft mijn geboortehoroscoop me veel inzicht in mezelf bijgebracht. Waar ik ook nog kan inkomen is dat bepaalde mensen die ernstig aankijken tegen het leven, bepaalde orakeltechnieken toepassen ten einde hun onderbewustzijn, hun intuïtie beter te kunnen inschakelen in hun dagelijks leven.
De wereld van het paranormale houdt een groot gevaar in. Goedgelovige mensen met weinig persoonlijkheid blijken zeer dikwijls het slachtoffer te worden van mensen die uit zijn op geldgewin. Deze zogeheten “charlatans” profiteren van de problemen waarmee heel wat “onzekere” mensen opgescheept zitten. Het is immers niet moeilijk deze “zwakkeren” van onze maatschappij op te lichten. In plaats van dat deze zelfstandiger zouden gaan leven, hun eigen verantwoordelijkheid meer en meer zouden gaan opnemen, worden ze afhankelijk gemaakt van anderen, wat heel gevaarlijk is. Daarvoor kan men niet genoeg waarschuwen. Anderen, die zich in de wereld van het paranormale verdiepen met de bedoeling er iets meer over te weten te komen, zich misschien interessant te maken, hun levensweg te vinden … en die hierbij niemand nadeel berokkenen, kunnen we aanraden voldoende nuchter te blijven. Voor men het weet, verspilt men vele jaren van zijn leven met een zoektocht naar “de heilige graal”, naar “de steen der wijzen”. De wetenschap van zijn kant zou er beter aan doen mee te helpen om het paranormale te demystificeren in plaats van het zo hardnekkig te bekampen.

Wat zeggen wetenschappers die onderzoek verrichten naar het succes van handlezers, kaartleggers, waarzeggers …?
Mensen worden in het leven geconfronteerd met veel onzekerheden. Als iemand bij hun problemen kan helpen door een houvast te bieden, stellen ze zich niet veel vragen over de echtheid van die beweringen. Meer nog, zelfs rationele mensen die niet geloven in bovennatuurlijke krachten, laten zich maar al te graag meeslepen door deze verhalen.
Zijn al deze mensen dan goedgelovig en belachelijk? Helemaal niet. “We zien onszelf en de wereld veel positiever dan in werkelijkheid. En die illusie hebben we nodig om gelukkig te zijn.” Ze motiveert mensen om hun grenzen te verleggen en dingen te doen die ze anders niet zouden aandurven.

Geen opmerkingen: