zondag 7 augustus 2011

De wereldreligies: een indeling
De wereldreligies kunnen opgedeeld worden in twee grote groepen: deze die ontstaan zijn ten oosten van de Hindoe Koesj en deze die ontstaan zijn ten westen hiervan. De Hindoe Koesj is een bergketen in Centraal-Azië (Afghanistan en Pakistan) van ongeveer zevenhonderd kilometer lang en tot zevenduizend meter hoog. De eerste groep wereldreligies kunnen we de oosterse godsdiensten noemen en de tweede, de westerse. De oosterse wereldreligies omvatten het hindoeïsme, het boeddhisme, het confucianisme en het taoïsme. Tot de westerse wereldreligies rekenen we het jodendom, het christendom en de islam.
De oosterse godsdiensten kunnen omschreven worden als “de godsdiensten van de eeuwige wereldwet”. Volgens deze is de wereld eeuwig. De wereld heeft geen allereerste begin en geen definitief einde, maar vernieuwt zich onophoudelijk in een wisseling van ontstaan en vergaan. Zij wordt beheerst door een in het wereldgebeuren ingebouwde wetmatigheid die uit zichzelf de evolutie bepaalt. Het hoogste wezen kan als een onpersoonlijke wetmatigheid voorgesteld worden of als een godheid die boven de wereld heerst en zich in deze wereld manifesteert.
De westerse godsdiensten kunnen omschreven worden als “de godsdiensten van de historische godsopenbaring”. Volgens deze bestaat er een persoonlijke God die zich van de wereld onderscheidt en deze oneindig te boven gaat. Deze God heeft alles uit het niets geschapen en regeert de wereld met onbeperkte macht, volgens een vast en voor de mens ondoorgrondelijk plan. Voor deze religies is de wereld op een bepaald tijdstip geschapen en zal hij op een bepaald tijdstip vergaan. In de tijdsspanne tussen de schepping en het einde van de wereld verloopt het unieke en onherroepelijke historische proces van de wereld. Deze godsdiensten zijn ontstaan doordat God zich op een of andere manier aan zijn volk openbaarde. Denken we maar aan Mozes, die met de stenen tafelen waarop de tien geboden waren gegrift, de berg Sinaï afdaalde en de godsdienst van Israël stichtte. Mohammed had een hele reeks openbaringen waarbij hij als de profeet van God werd aangeduid. Deze openbaringen werden na zijn dood verzameld in de koran. Bij het christendom is de zoon van God zelf, Jezus Christus, de godsdienst komen stichten.

Geen opmerkingen: