maandag 26 december 2011

Parapsychologie III
BZW wordt opgesplitst in helderziendheid en telepathie. Men spreekt van helderziendheid wanneer hetgeen waargenomen wordt voorwerpen en objectieve gebeurtenissen zijn. Komt de informatie uit het verleden, dan heet dat retrocognitie, komt ze uit de toekomst: precognitie, komt ze in het heden van een andere plaats: clairvoyance of eigentijdse BZW. Men spreekt van telepathie wanneer hetgeen waargenomen wordt gedachten en emoties van andere personen zijn.
Een voorbeeld van precognitie kreeg ik van mijn partner op het congres van Milan Rizl. De man vertelde dat hij van een kennis van hem een beeld had binnengekregen waarbij deze een lijkbleek gezicht had. Een paar weken later stierf die persoon. Dit had hij een paar keer voorgehad. Hij was min of meer in paniek. Hij wist niet wat hij met die informatie moest aanvangen wanneer hij die beelden binnenkreeg. Moest hij iets zeggen tegen de betreffende personen of niet? Hierop wilde hij een antwoord en daarom kwam hij naar het congres.
BZW kan zich voordoen als een onbestemd gevoel, als voorgevoelens, als intuïtie, als inspiratie, als een visioen, als een verschijning, als een voorspellende droom, als een nachtmerrie, als een drang om iets te doen, als een “déjà vu” … BZW kan zich onopgemerkt en vermomd voordoen. Bepaalde weinig opvallende ervaringen uit het dagelijkse leven kunnen mogelijk als clairvoyance of eigentijdse BZW aanzien worden, meestal vermengd met “normale” ervaringen. In een drukke stad zoeken we naar een parkeerplaats, we zijn van plan om rechts af te slaan, maar plots draaien we onwillekeurig linksaf. Wat verder vinden we een open parkeerplaats. We lopen toevallig een onbekende zaak binnen en vinden daar iets dat we allang hadden willen kopen, maar nergens konden vinden. We zitten voor de TV wat te zappen en toevallig komen we bij een programma uit dat we absoluut hadden willen bekijken, maar vergeten waren op te zetten. We zitten te worstelen met een probleem en geraken er maar niet uit. Plotseling krijgen we een idee dat de oplossing van het probleem blijkt te zijn. Naast een goede werking van onze verstandelijke vermogens is BZW hier misschien een handje aan het helpen. Het is geweten dat BZW nauw verbonden is met scheppende activiteiten.
Enkele voorbeelden van telepathie. Twee personen praten over hun toekomstige vakantie en komen afwisselend af met mogelijke bestemmingen. Op zeker ogenblik zegt de ene persoon: “Laten we naar Kroatië gaan”. Waarop de andere zegt: “Daar dacht ik net ook aan!” (Het voorafgaande mag dan niet van dien aard zijn dat beide personen logischerwijze op die gedachte komen!) De ondervraagde geeft een antwoord vóórdat de vraag is gesteld. (De vraag mag dan niet de logisch volgende vraag zijn!) Iemand bekijkt tekeningen en de proefpersoon tracht te raden wat de andere persoon ziet. (Tracht hij de tekeningen zelf te bekijken, dan is er sprake van BZW!) Op het ogenblik dat de ene helft van een tweeling sterft of in een zwaar ongeval betrokken is, krijgt de andere helft, die ver weg is, plots een schok, een onbestemd gevoel en denkt onmiddellijk aan de eerste helft.

Geen opmerkingen: