dinsdag 6 december 2011

Bijdrage van de wereldreligies tot de evolutie van de kosmos III
Kijken we terug naar de fasen in de evolutie van het heelal. Momenteel zitten we vier fasen ver. De mens heeft het hoogste bezielingsniveau, hij is uitgerust met een LEM. In fase vijf zal het genie verschijnen, uitgerust met L-E-2M, met zeer sterk ontwikkelde mentale vermogens. Welke cultuur biedt de beste garanties hiervoor? Blijkbaar bevatte de Chinese cultuur met zijn holistische visie geen doeltreffende voedingsbodem om bepaalde mensen tot genieën te laten evolueren. De Indische cultuur met zijn grote verdraagzaamheid en zijn geringe competitiegeest deed dit evenmin. Ook de Arabisch-islamitische cultuur, waar het onvoorwaardelijk aanvaarden van de gevestigde leerstellingen de persoonlijke groei in de weg stond, bleek niet geschikt. De creativiteit, de honger naar kennis en inzicht, de motivatie om ontdekkingen en uitvindingen te doen en hierin steeds verder te gaan, ontbraken. De westerse cultuur, gebaseerd op het christendom, is momenteel toonaangevend in heel de wereld en is naar mijn mening goed op weg om de mentale vermogens van een deelgroep van de mensen zo te laten evolueren dat we in fase vijf terechtkomen: de genieën.
Hoe komt het dat in de westerse cultuur de wetenschap en de technologie zo’n hoge vlucht namen en nemen? Naar mijn gevoel omdat de westerse cultuur veel meer gebaseerd is op competitie, wedijver, concurrentie, de beste zijn, de slimste zijn, het meeste verdienen, geld macht en invloed, aanzien, bezit, reclame, naijver, jaloezie … Bij de “rechtvaardige” mensen stimuleert dit de studie-ijver, de drang naar kennis en de werklust. De anderen, bij wie rijk worden niet snel genoeg kan gaan, worden algauw fraudeurs of criminelen. Dat is de keerzijde van de medaille, maar die moeten we erbij nemen. Zie ook in het hoofdstuk “3A, een onpersoonlijke God” de figuur “De evolutie van ons universum”.
De oosterlingen leken op weg om stap vijf in de evolutie, de genieën, over te slaan en direct te evolueren naar stap zes, de wijzen. Ze hechtten minder belang aan materiële rijkdom, meer aan spirituele rijkdom. Mede door hun holistische visie leek het erop dat de analytische kant van de wetenschap overgeslagen kon worden. Dat zou echter een onvolmaakte evolutie tot gevolg hebben gehad. Holisme, totaalbeelden zonder kennis van de onderdelen, van alle details, wordt door de westerling als charlatanisme bestempeld.

Geen opmerkingen: